Kontaktuppgifter:

Finlands AITA/IATA-center
Minervagatan 1 C 21
00100 Helsingfors
te. 010 281 6060, aitaiata(at)teater.fi

Linn Gröndahl, Ingrid Lang och Amanda Grönroos

Neatas internationella teaterfestival i Borgå

Scenen är er

Det var ett grått och regnigt väder som välkomnade festivalmänniskorna tisdag 1.7.2014 då de flesta anlände till Finland. Men så fort folk började landa i Borgå var det full rulle och regnet glömdes snart bort. Ganska snart var det dags för middag och sedan fortsatte kvällen på Grand med den stora öppningsceremonin. Vi fick se allt från fina tal till knäppa beskrivningar av finländare och så en smakbit av Ungdomsworkshoppen Neata Youth's uppträdande som skulle äga rum följande dag. Efteråt minglade folk omkring med ett glas bubbel och alla verkade förväntansfulla och ivriga över den kommande veckan.

Efter minglandet tog sig alla tillbaka in i salen och scenen invigdes av Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulu från Finland, som uppträdde med ett verk om Chaplin. De flesta deltagarna hade rest en lång väg och flera drog sig redan till kojs efter föreställningen, men en del tog sig ännu till Festival Club för att fortsätta var de blivit före föreställningen.

Efter en kort natt var det dags för festivaldag två. Det var ganska varmt ute och regnmolnen höll sig borta. Bra så, för utanför Konstfabriken hade en stor träskiva ställts upp. Efter en stunds väntande fick man se graffitikonstnären Theo Sandström spraya på skivan och göra ett Neata konstverk.

Dagens stjärnor var den litauiska gruppen med Barbora Radvilaite, esterna med Untouched samt gästuppträdarna från Polen med Orpheus. För att vara amatörteater är ribban hög och då det redan varit hög klass under början av festivalen, blir man att undra vad resten av veckan har att erbjuda.

Efter dagens pjäser blev det middag på Akan, där grupperna åt under festivalen och senare på kvällen fick vi beskåda Neata Youths föreställning. De unga amatörskådespelarna imponerande med att demonstrera alla teaterns viktigaste punkter och vad de lärt sig under den första veckan de varit i Finland. Publiken var stormförtjust och gav rungande applåder efteråt. På kvällen tog sig deltagarna åter till lokalen vid Kokons snöfria backar för att ha det trevligt.

Under tre förmiddagar fick deltagarna av festivalen delta i tre olika verkstäder för övande av teatrala färdigheter. Verkstäderna var Musikalimprovisation, Teatermask och Röstframförande och det verkade som om deltagarna också haft roligt medan de lärt sig.

Klockan 13 på torsdagen klev hela festivalgruppen in i bussar som tog oss till Pellinge. Det var en kul bussresa med sjungande och skrattande skådespelare. Efter att ha slingrat fram på härliga landsvägar och åkt över med färjan var vi framme. Alla steg ut och skyndade sig att få tag i ett par vita snygga Neata-solglasögon som delades ut på platsen. De kom precis lagom för just den dagen sken solen från en klarblå himmel!

Inte så länge efter att vi anlänt blev vi serverade fisksoppa med gott bröd till. Till efterrätt blev det härliga pannkakor med sylt. Stämningen var trevlig och folk minglade runt och satt i solen och njöt. Vissa vågade sig till och med ut i vattnet för ett dopp. Bastun var varm, sålunda fick de som vågat sig på ett dopp värma sig efteråt i den. Alldeles för snart – enligt en del - blev det ändå dags att åka tillbaka och få njuta av flera föreställningar.

Ingen var dock ledsen över att lämna Pellinges solsköna strand när man väl suttit sig ner i publiken för att beskåda Sveriges pjäs Hundliv eller finlandssvenska Sonia Hagas I skuggan av en dröm. Det var två häpnadsväckande kvinnor som i respektive pjäs ensam höll publikens intresse hos sig.

De som var snabba kunde efter föreställningarna klämma in sig på puben Old Town mittemot Brunberg och njuta av stämningsfull musik av ungdomarna från Neata Youth. Det var mycket isländsk musik, men även annat. Efter så mycket bra program på en dag var det trötta men glada teaterentusiaster som än en gång strömmade mot festivalklubben och fortsatte natten där.

På fredag fortsatte programmet med föreställning av Norges grupp med Förvandlingen etter metamorfosis samt den danska gruppen med Tyskeren på scen i Konstfabriken. Känslorna var i taket och publiken fick något att tänka på även efter föreställningarna. På kvällen var ännu den gästande gruppen från Italien på Grands scen med sitt verk La Cattedrale.

Festival Club var även intressant att besöka, då grupperna ombetts att ordna program under kvällarna för att presentera sin kultur för de andra deltagarna.

Lördagens sista föreställningar förevisades av Islands grupp med sitt verk SJÖ SAMÚRÆJAR och av latvierna med Blow, Wind! Grupperna fick efter sina föreställningar feedback av tre professionella teateraktörer från tre olika länder, som tyckte att föreställningarna varit otroligt mångsidiga och att de älskat tiden de fått spendera på Neata.

Känslorna var på ytan redan under avslutningsmiddagen, särskilt då flera höll tal och tackade för festivalen på sitt sätt. Känslan att det redan var över var troligen surreal för de flesta efter en intensiv tid med många fantastiska pjäser och människor. Efter att grupperna ännu tagit bilder med den uppblåsbara Neata-porten som bakgrund, begav man sig ännu en sista gång till Festival Club för att förgylla festivalen.

Dansgolvet var fyllt till brädden och vid borden sågs leenden och det talades ivrigt. Stämningen var bättre än någonsin, även om alla visste att det snart är slut. Om man kunnat, hade troligen flera försökt dra ut på festivaltiden, men slutligen lämnades lokalen och den surreala känslan återkom om att nu är det slut.

På söndagen packade alla ihop sina tillbehörigheter och under dagens lopp lämnades Borgå efter att farväl tagits av alla nya vänner. Veckan i juli i Borgå blev troligen en oförglömlig vecka för flera i fråga om pjäserna man sett och människorna man träffat och delat minnen med.

Text: Ingrid Lang & Linn Gröndahl
Ungdomsjournalister som deltagit i NSU:s journalistkurs och arbetat under festivalen.